Kampverslag 2004: Televisiekamp Luyksgestel

Je gaat op kamp: een week lang met vrienden en vriendinnen in het bos, slapen in een tent, veel spel doen, zingen, lekker eten en bij het kampvuur zitten. Dan denk je natuurlijk niet aan televisie kijken. Nee toch?
Behalve als je een "Televisiekamp" hebt !!!
Op zaterdag 3 juli vertrokken 40 kinderen en 12 man/vrouw leiding met de touringcar naar blokhut "De Teerling" in de bossen bij Luyksgestel (in het zuiden van Noord Brabant). Het weer was de afgelopen week niet zo best geweest en het enige waar we op hoopten dat we onze tenten droog konden op zetten. Nauwelijks was de bagage uit geladen en droog in de blokhut gezet of het begon te hozen. Maar natuurlijk lieten we ons niet uit het veld slaan en begonnen een aantal kinderen alvast met het opblazen van hun luchtbedden.
Toen het droog werd en zowaar ook het zonnetje ging schijnen, werden er 17 tenten opgezet en kon het kamp echt beginnen. Het was wel later geworden dan gepland was, maar het eten smaakte in ieder geval prima.
Na het eten, de afwas, de tafeldienst en het pleeduiken, werd iedereen naar de blokhut geroepen want er was een extra televisie uitzending. In die uitzending interviewde Karel de Kwaadsteniet (een journalist) Joop van Ellende over de zendtijd die beschikbaar kwam voor de jeugd. Iedereen op kamp kreeg de mogelijkheid om ook zendtijd te krijgen. Daarom werd elk groepje een televisieomroep, met eigen naam en logo.

Zo kwamen er 7 omroepen met de volgende klinkende namen: "The Stars", L.O.Z. (Luyksgestel Omroep Zender), K-FACE (Kasper. Felicia, Amanda, Calvin, Elise) , B.O.Z. (Boeiende Omroep Zender), J.J.M.D.C Kids Network (Jelle, Joris, Madelon Danielle, Christel), T.O.K. (Tenten Omroep Kamp) en K.T.O. (Kampelijke Tenten Omroep)
Om veel zendtijd te krijgen aan het eind van de week op de bonte avond, moest elke oproep zo veel mogelijk kijkcijfers verzamelen. Dat kon met winnen van spelen. In de blokhut hing een grafiek/scorelijst zodat je kon zien hoe de stand was.
Ook maakten we, de hele week lang, zelf televisie. Elke dag was er een groepje aan de beurt om het journaal te maken. Met blocnote en pers-pet waren ze de hele dag bezig om alles vast te leggen Er was dan ook een speciaal filmteam, de Cam(p)crew, die je kon regelen als er iets speciaals gefilmd moest worden of als er een interview moest worden vastgelegd. Ook werden er door verschillende groepjes leuke reclames gemaakt.
's Avonds als het journaal werd voorgelezen, werd dat gedaan met de filmbeelden, de reclame werd uitgezonden en er was elke avond ook een aflevering van onze eigen kampsoap: Goede Tenten, Slechte Tenten.
Deze soap was door de leiding een paar weken voor het kamp opgenomen en bevatte alle soapitems die je maar kunt bedenken, maar dan natuurlijk in overdreven uitvoering..

Alle spelen die gedaan werden waren natuurlijk ook in televisiesferen: het vrijgeleidespel met tv-boeven en -detectives, Buya, het film- en televisie-spel met uitzendrechten en het verzamelen van tv-programma's en films, Studio Sportdag, Wie ben ik?, de museumbende in het automuseum in Bergeyk, zapcoordinatenspel en het discolichtenspel. Verder hebben we gezwommen, in de speeltuin gespeeld, gewinkeld en patat gegeten in Bergeyk. De tieners zijn nog een dag met elkaar op stap geweest en hebben de klimmuur "gedaan" in Weebosch. Bij het kampvuur hebben we lekkere marshmallows gegeten.
De kampdienst was ook een televisieprogramma: "Prinsen en Prinsessen": naar aanleiding van het verhaal over David en Goliath hebben we in groepjes gepraat over hoe iedereen belangrijk is. Het was dan ook de bedoeling dit aan elkaar te laten merken. Persoonlijke dingen kwamen eruit: een gehandicapte broer, een overleden vader, als je een ziekte hebt. Het werd eerst in de kleine groepjes verteld en later aan allemaal. Het maakte bij iedereen indruk, zulke persoonlijke verhalen. We zongen daarbij het liedje "We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar. Maar toch zijn we broertjes en zusjes".
De avondsluitingen gingen over het verhaal van Esther. Elke avond hebben we er een stukje van uitgespeeld. Bij elk stukje was wel een lijntje te trekken naar het hier en nu. Daarover werd een collage geplakt. Het ging over discriminatie, je uiterlijk, aanslagen plegen, maar ook feestvieren als alles goed komt. Op die manier werd het hele verhaal van Esther een actueel verhaal.

In de loop van de week kwam Joop van Ellende nog een paar keer langs om te informeren hoe het ging. Inmiddels had hij Karel de Kwaadsteniet ontslagen. Hij kwam dan ook aan het begin van de bonte avond met 2 nieuwe presentatoren. Verder kregen we van hem de kampherinnering: een cd met onze eigen kamptune en veel tunes van tv-programma' s.
Voor de bonte avond heeft elk groepje een televisie-uitzending gemaakt. Er was een journaal, een peuterprogramma, een soap, een muziekprogramma, Studio Sport, Bingospel en nog een speluitzending.
Het werd een live-uitzending. Buiten de blokhut vonden de opnamen plaats, die wij in de blokhut op het grote scherm konden volgen. Een zeer geslaagde afsluiting van een week vol eigen televisie-opnamen en -uitzendingen. Uiteraard volgden toen nog disco en kampvuur tot in de kleine uurtjes.
De laatste nacht sliepen we met z'n allen in de blokhut, want de tenten waren al ingepakt.

De bus bracht ons weer keurig op tijd terug in Den Haag, waar alle ouders op ons stonden te wachten. 

 

Bekijk hier nog meer foto's. Naar: Kampverslag 2003  Naar: Kampverslag 2005